TA STRU KTURA

architektura | design

tři děti - tři pokoje

 

 

 

místo | Praha 4 - Spořilov  návrh | podzim 2016  realizace | zima 2016-2017

 

V rámci kompletní rekonstrukce řadového rodinného domu na pražském Spořilově jsme stáli před úlohou, jak udělat ze dvou pokojů tři pro šestiletá dvojčata a jejich tříletého bratra.
Vytvořili jsme koncept třech místností, které jsou vzájemně odděleny nábytkem na míru. Vzniká tak do budoucna možnost bez výrazným stavebních úprav prostor měnit a třeba i navrátit do původního stavu ve chvíli, kdy některé z dětí přestane v domě bydlet.
Větší pokoj na jih byl zúžen o chodbu, z které je přístup do nově vzniklých pokojů. Rozdělení je řešeno vloženou skříní se zvýšenou postelí do prostoru mezi dvě okna. Nechtěli jsme ale, aby oddělení bylo dané pevně a tak jsme navrhli do spodní části kruhový průlez. Děti si tak mohou sami rozhodnout, zda si pokojíčky chtějí propojit a prolézat mezi sebou.  Anebo se prostě propojí, jen když mají chuť.
Svěží, barevné motivy dětský tapet, vhodná kombinace barev a použití dřeva, to je velké téma, kterým se opravdu rádi zabýváme. Obecně nás velmi oslovují graficky zajímavé barevné vzory a jejich kombinace. Každé z dětí má svůj motiv, spojujícím prvkem je světlý nábytek na míru z lakované MDF desky bílého odstínu a březové spárovky. Vzniká tak příjemný kontrast mezi výraznou barevností tapet a světlým nábytkem, který je u menších prostor nezbytný. Myslím, že tak vznikl nevšední prostor pro děti, který je může do jisté míry i inspirovat.

 

svěží barevný dětský pokoj v námořnickém stylu na Spořilově Praha
svěží barevný dětský pokoj v námořnickém stylu na Spořilově Praha
svěží dětský pokoj s barevnou tapetou plnou letadel  na Spořilově Praha
svěží barevný dětský pokoj s tapetou s lesními zvířaty  na Spořilově Praha
půdorysy dětských pokojů