TA STRU KTURA

architektura | design

dům pro milovníka Spořilova

 

 

 

místo | Praha 4 – Spořilov  studie | 2014  realizace | 2016-2017  stavební část | ing. Aleš Herold, ing. Michal Čtrnáctý  dodavatel | BML s.r.o.

 

V roce 2014 nás oslovili majitelé řadového rodinného domu na Spořilově s rekonstrukcí. A jásali jsme!  Hodně! Úplně stejný typ domu jsme před deseti lety rekonstruovali pro sebe. Majitel na Spořilově vyrostl a má to tam rád a to bylo během rekonstrukce znát.

Dům měl klasické neduhy. Plastová okna, vlhký suterén, nepropojení se zahradou, různé nátěry všeho možného….. Snahou bylo vše hodnotné zachovat, očistit, zrestaurovat a zároveň vytvořit příjemný prostor pro pětičlennou rodinu.

Dispozici v přízemí jsme propojili novou terasou se schody do zahrady a posuvnými dveřmi do chodby. Vznikl tak jeden velký prostor s krbem jako ústředním prostorem. V patře jsme naopak navrhli 3x menší prostory pro 3x malé děti. Podkroví s výhledem do korun stromů zůstalo soukromým prostorem rodičů.

Dům jsme doplnily o původně neexistující zádveří /častý problém domů na Spořilově/, vikýř a schody do podkroví. Všechny tyto nově vložené věci jsou výrazné, v kontrastu ke staré stavbě. Neobjevuje se v nich bílá omítka, naopak dominuje dřevo v přírodní barvě a kov v černé podobě.

V interiéru převažuje dub, bílá a černý kov. Pokoje dětí jsou dělené nábytkovými příčkami a jsou oživeny výraznými tapetami.

svěží barevná moderní retro rekonstrukce domu na Spořilově Praha kuchyň obývací pokoj bílá barva
svěží barevná moderní retro rekonstrukce domu na Spořilově Praha kuchyň obývací pokoj bílá barva
svěží barevná moderní retro rekonstrukce domu na Spořilově Praha barevný dětský pokoj pro kluky a holky v námořnickém stylu